Ayurvedische Massage : Meer informatie

“Our bodies communicate to us clearly and specifically, if we are willing to listen” (Shakti Gawain)

Ayurveda betekent ‘kennis (veda) van het leven (ayus)’. Het is een eeuwenoude, van oorsprong Indiase gezondheidsleer, die ontwikkeld is om mensen te leren in overeenstemming te leven met de natuur en te gedijen in een eeuwig veranderende omgeving, opdat men zo oud kan worden dat men alle zaken die men ooit in gang gezet heeft ook weer kan afronden.
Het evenwicht tussen lichaam en geest speelt hierin een belangrijke rol. Om de juiste balans te vinden, is het van belang om te achterhalen wie je van nature bent. In de Ayurveda wordt de leer van de drie basisenergieën (dosha’s) gebruikt: vata (elementen ether en lucht), pitta (elementen vuur en water) en kapha (elementen water en aarde). Ieder mens is opgebouwd uit deze drie dosha’s. De verhouding van de drie dosha’s, die voor iedereen uniek is, bepaalt de constitutie van een persoon, en dat bepaalt weer hoe je eruit ziet, hoe je in het leven staat en waar jouw kracht ligt.

De dosha’s kunnen door de tijd, of door bepaalde situaties in je leven veranderen en uit balans raken. Door te leven naar je constitutie en mee te bewegen met de natuur, kun je gezond blijven en voorkomen dat je uit balans raakt. Binnen de Ayurveda betekent afwezigheid van ziekte niet dat je gezond bent. Gezond ben je als de drie dosha’s in balans zijn, volgens jouw natuur, en dat er een uniek evenwicht is tussen lichaam en geest.

Massage is een belangrijk onderdeel van de Ayurveda. De Ayurvedische massage is erop gericht om de natuurlijk balans van het lichaam te herstellen en in stand te houden. Al duizenden jaren geleden waren in India de voordelen van massage en het gebruik van olie op het lichaam bekend en in traditionele gezinnen is het nog steeds heel gebruikelijk dat men elkaar regelmatig masseert om de gezondheid zo goed mogelijk op peil te houden.

Tijdens de Ayurvedische massage kun je ontspannen gaan liggen op de massagemat en word je grotendeels bedekt met warme handdoeken. Je hele lichaam wordt van top tot teen gemasseerd met een warme kruidenolie, afgestemd op jouw constitutie. De kruidenolie is zo samengesteld dat het door het lichaam wordt opgenomen, wat de huid en de weefsels voedt en gewrichten en spieren versoepelt. De olie heeft een kalmerend effect op het lichaam. Het geeft een geborgen gevoel.

Massage wordt gezien als onderhoud van het lichaam, net zoals douchen en tandenpoetsen. De Ayurvedische massage heeft in eerste instantie een preventieve werking op de gezondheid. Dat neemt echter niet weg dat sommige mensen verlichting van bepaalde klachten ervaren na het ontvangen van een massage. Door het kloppen, kneden, wrijven en masseren van bepaalde lijnen (nadi’s) en drukpunten (marma’s) gaat de energie weer beter stromen. De bloedcirculatie wordt gestimuleerd en afvalstoffen door het lymfestelsel afgevoerd. De massagetechnieken brengen waargenomen spanningen naar buiten, wat een gevoel geeft van rust en ruimte. Bovendien wordt het lichaam door de massage aangezet om uit zichzelf natuurlijk te functioneren en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Bij voorkeur wordt het hele lichaam gemasseerd voor een optimaal effect. Indien gewenst behoort een deelmassage ook tot de mogelijkheden. 

Vanuit de Ayurvedische traditie is het gebruikelijk dat vrouwen alleen vrouwen masseren. Daarom masseer ik alleen vrouwen.

en_GB
nl_NL en_GB