Yogalessen: Meer informatie

The nature of yoga is to shine the light of awareness into the darkest corners of the body  (Jason Crandell)

In het dagelijks leven is onze aandacht vooral gericht op de buitenwereld, op alles wat er om ons heen gebeurt. Met het beoefenen van yoga gebeurt het omgekeerde: de aandacht keert naar binnen, naar jezelf. Dit zorgt ervoor dat het lichaam kan ontspannen en het denken tot rust komt.

Het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet woord ‘Yuj’, wat zoveel betekent als ‘in balans brengen, in evenwicht brengen, verbinden, verenigen’. Door yoga verbindt je lichaam en geest, waardoor je beter leert luisteren naar je eigen lichaam en je meer in balans komt.

Yoga is niet prestatiegericht. Yoga is liefde voor jezelf, voor anderen en voor alles om je heen. Het leert je stil te staan bij wat belangrijk is in jouw leven. Yoga is een weg die je de ruimte geeft om je eigen mogelijkheden te ontdekken op een bij jezelf passende wijze.
En zo kom je in contact met wie je ten diepste, van nature, bent.

De yogalessen zijn gebaseerd op Hatha yoga in de traditie van Saswitha. Het woord Hatha is Sanskriet voor zon (ha) en maan (tha). De zon en de maan staan symbool voor de tegenpolen in ons: mannelijk en vrouwelijk, inademen en uitademen, aanspannen en ontspannen. Door het beoefenen van Hatha yoga wordt je je bewust van de tegenpolen in jezelf en ervaar je hoe deze tegengestelde elementen met elkaar in verbinding staan.

Met Saswitha Hatha yoga als basis zijn de yogalessen gevarieerd: van dynamisch naar verdiepend, van kracht naar zachtheid, van beweging naar verstilling. In iedere les komen staande, zittende en liggen houdingen aan bod, waarbij aandacht besteed wordt aan alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom. Tussen de oefeningen door zijn er momenten van stilte, navoelen en ontspanning, waardoor er een complete ervaring ontstaat. De yogales wordt altijd afgesloten met een lange eindontspanning, waarbij het lichaam tot rust komt en het denken kalm is.

In Saswitha yoga wordt veel aandacht besteed aan de adem. De achterliggende gedachte (filosofie) is dat lichaam en geest één zijn en dat de adem daar de verbinding tussen vormt. De adem is de dragende kracht in iedere oefening, in iedere beweging, en brengt je uiteindelijk bij verstilling. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

De yogalessen zijn toegankelijk voor iedereen. Je oefent binnen je eigen mogelijkheden. Na verloop van tijd ervaar je, op zowel fysiek als mentaal niveau, meer kracht en souplesse.

nl_NL
en_GB nl_NL