Over Van nature yoga

Als klein meisje was ik, als ik niet in de turn- of danszaal te vinden was, het liefst buiten. Kikkers en salamanders zoeken, vlinders vangen om ze te bestuderen, namen van planten leren, slootje springen, hutten bouwen. Ik was een echt buitenkind. Op de middelbare school was biologie één van mijn lievelingsvakken en toen ik ging studeren – om later iets te kunnen doen voor natuurbescherming en het bestrijden van illegale handel in wilde dieren – nam ik mijn studieboeken mee naar buiten, omdat ik in de natuur beter kon studeren dan binnen. Ook ontspannen deed ik buiten, vaak op de rug van mijn (verzorg)paard.

Toen ik na mijn studie een baan kreeg als criminoloog en later als docent op een hogeschool, speelde mijn leven zich ineens voornamelijk binnen af, op kantoor en in de sportschool (waar ik voornamelijk groepslessen volgde). Ik raakte steeds meer de verbinding kwijt met de natuur, en daarmee met mezelf. En toen vond ik ergens de weg naar yoga, en wel op een hele bijzondere plek, namelijk op Terschelling, waar ieder jaar het een yogafestival wordt georganiseerd. Daar volgde ik mijn eerste yogales op een prachtige locatie midden in de natuur en wist ik dat yoga een belangrijk onderdeel van mijn leven zou worden. Ik wil niet zeggen dat yoga mijn leven veranderd heeft. Ik heb mijn leven veranderd. Maar yoga gaf me wel de middelen en het vertrouwen om dat te doen. En daar, op Terschelling, ontdekte ik niet alleen yoga, maar vond ik ook de verbinding met en de liefde voor de natuur terug.

Yoga en de natuur zijn voor mij nu onlosmakelijk met elkaar verbonden. Yoga is een manier van leven geworden, het is mijn natuur. Door yoga te beoefenen, ben ik gaan ontdekken wat goed voor me is, wat voor mij belangrijk is in dit leven, waar ik voor sta en wat ik wil uitdragen. Het heeft me in verbinding gebracht met wie ik van nature ben. Maar daarnaast heeft yoga me ook meer in verbinding gebracht met de natuur en de mensen om me heen. Ik beoefen yoga het liefst buiten. Yogaoefeningen doen midden in een natuurgebied geeft me een gevoel van vrijheid, van ruimte, van verwondering en van ontspanning. In de natuur voel ik me thuis.

En met dit gevoel is Van Nature Yoga ontstaan; vanuit de wens om mensen, om jou, meer de natuur in te laten gaan en de verbinding te ervaren met jezelf en met de natuur.

De yogalessen geef ik daarom ook voornamelijk buiten, op een locatie midden in de natuur. Het gefluit van vogels, het ruisen van de wind, het kabbelen van het water en het voelen van de grond onder je voeten brengt je meer in contact met de natuur om je heen en ook met de natuur in jezelf. En dat wil ik je graag laten beleven.

Daarom vind ik het ook zo leuk om les te geven, om mijn plezier en liefde voor yoga en de natuur met zoveel mogelijk mensen te delen. Mensen komen naar de yogalessen om uiteenlopende redenen en het mooie van yoga is dat het niet uitmaakt met welke reden je naar de lessen komt. Yoga is voor iedereen en je bent altijd welkom. De yogalessen bij Van Nature Yoga nodigen je uit om nieuwsgierig te zijn naar jezelf en om jezelf, je lichaam en geest, steeds beter te leren begrijpen. Van daaruit ontstaat verbinding. Verbinding met wie je ten diepste bent, maar ook met iedereen en de wereld om je heen. En deze gedachte zie je ook terug in mijn lessen. Ik geef les op een manier die voor iedereen toegankelijk is, wat je ervaring of achtergrond ook is. Iedereen is anders; er bestaat niet zoiets als een ‘perfecte houding’. In mijn lessen gaat het er niet om hoe iets eruit ziet, het gaat erom dat je je kunt verbinden met hoe iets voelt, zodat je jezelf steeds beter leert kennen. Yoga doe je voor jezelf, om jouw grenzen te ontdekken en je mogelijkheden te onderzoeken en je zo bewust te worden van wie je ten diepste, van nature, bent.

Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten in één van mijn lessen, workshops of massages. 

Natascha van den Bosch

nl_NL
en_GB nl_NL